Kaip ponia Bandelini pasaulį gerino

Garsiausias nūdienos sienų paišybos (graffiti) veikėjas, žinomas slapyvardžiu Banksy, kažkurią dieną buvo itin prastos nuotaikos ir sukurpė štai tokį atsišaukimą, plačiai pasklidusį po įvairiausius interneto užkampius.

Bla bla bla, pone Banksy.

Juk nebūtina priimti visko taip asmeniškai. Jei žmogus, pamatęs reklamą, tuoj pat bėga į parduotuvę pirkti – ar vien reklamos užsakovas ar reklamos agentūra dėl to kalta?

„Spontaniškų pirkėjų dėl didelio reklamos ir informacijos kiekio vis daugėja, nes žmogus tiesiog neapima visos informacijos, kad ją įvertintų racionaliai. Tai gera žinia reklamos užsakovams – spontaniškus pirkėjus įtikinti reklama ir jiems parduoti yra kur kas lengviau“ – sako socialinių mokslų daktaras Visvaldas Legkauskas.

Žmogaus smegenėlių neracionalumas, štai kas kaltas.

Dabar ypač madinga pasidarė skatinti priešpriešą, tuo skatinimu tarsi pabrėžiant – „O aš tai ne toks, aš, rupūs miltai, esu geresnis! Aš pareiškiu, kad atsiriboju nuo šio žiauraus ir neteisingo pasaulio“.

Bet kas dabar gali sukurpti kairuolišką manifestą (iš serijos „išnaikinkim kapitalistus ir nevaržoma taika ir meilė žemėje tegyvuos per amžius“) ir paleisti jį skrajoti Facebook sienomis. Na arba užpiešti ant tikros svetimo namo sienos.

Prastai istoriją mokėtės, bičiuliai.

Visada kas nors norėjo ką nors išnaikinti ir su tuo siejo savo šviesią ateitį.

Varguoliai naikino karalius, po to karaliai varguolius, bolševikai – kapitalistus, romėnai – barbarus, krikščionys – nekrikštus, naciai – žydus, komunistai – nacius, teisingi žmonės – neteisingus žmones ir taip toliau.

Ir, ką?

Same shit different day.

O šviesi ateitis kurioje nevaržomai susilieja taika ir meilė kaip neateina, taip neateina.

Jei smirdinčią kojinę išversi išvirkščiai –ji mažiau smirdėt nepradės nuo to. Tuo, kad mes vieni kitiems įrodinėsime, kad pasaulis netobulas – jis tobulesnis nepasidarys.

Kaip jis tokiu pasidarys, jei jis yra toks koks jis yra?

Kitas klausimas – ką mes veikiame tame pasaulyje? Tikriausiai per visą tą informacinį šurmulį šiek tiek primiršome, kad niekas iš mūsų neatėmė laisvės rinktis ir ta laisve galime naudotis ne tik kartą per keturis metus kai atsitinka rinkimai.

Laisvė rinktis mus ištinka nuolatos.

Va dabar.

Ir dar dabar.

Ir netgi dabar jūs galite rinktis – skaityti toliau ar uždaryti langą, nes jums jau pabodo kažkokio užsislaptinusio pamokslautojo moralizavimai be aiškių sprendimų what to do.

Arba galite uždaryti langą ir nuspręsti internetu naudotis ne daugiau nei 10 minučių per dieną. Ką, išsigandot? Nebijokit, nieko neprarasit. Senų senovėje žmonės kažkaip išgyveno ir be interneto.

Jūs galite rinktis – žiūrėti jums televizorių ar ne. Skaityti laikraščius ar ne. Žiūrėti populiariausią visų laikų įrašą youtube, ar ne.

Populiariausias visų laikų jutubas

1.2 milijardo peržiūrų žinoma skamba išdidžiai. Taip išdidžiai, kad nenustebčiau jei gudrieji korėjiečiai pakūrė keletą serverių kuriuose užstatė ši klipą ant repeat‘o. Visgi reklama šaliai nieko sau. Net BBC parašė ir JT sekretorius (irgi korėjietis) susitiko su atlikėju. Pačiu laiku Korėjai, kai tuo metu Japonija valgo atomines daržoves ir tuoj jiems pradės augti papildomos ataugos, o Kinijai prognozuojama recesija.

Nepatikėsite, bet jūs taip pat galite rinktis ką pirkti, o ko ne. (Jei daugiau nebus jokių įrašų šiame blog‘e, tai mane nužudė reklamuotojai už šios didžiulės paslapties atskleidimą).

Pirkit tai ką norit pirkti, o nepirkit to, ko nenorit.

Dėmesio, dabar atskleisiu dar didesnę paslaptį.

Geriau atsisėskit.

Jūs netgi galite rinktis ko norėti, o ko ne.

Tarkim yra kažkas ko jūs labai norite ir jau matot, kad tas noras jums komplikuoja gyvenimą. Na pavyzdžiui norite smagiai pragyventi iki 45 metų, tuomet susirasti žavią 25-metę ir nusipirkti Porsche. Likus vienai dienai iki 45-ojo gimtadienio būtų visai neprotinga dar vis to norėti, atsižvelgiant į tai, kad jūsų garaže – Fiat 500, o lovoje – vaikystės draugas Vincas. Pagaunat mintį?

Taigi, jei jus, kaip ir p. Banksy, galutinai užkniso šis neteisingas pasaulis, kuriame nėra vietos meilei, taikai ir žaliavalgių restoranams – pasiūlykit pasauliui savo pasaulio alternatyvą.

Kaip kad padarė ponia Bandelini.

Kelis kartus uždažiusi kepyklėlės sieną nuterliotą grafičiais, ji susilaukė tokio atsako.

Ir ką.

Vieną dieną vienam menininkui (Rokas Beržiūnas) atėjo mintis pasiūlyti savo pasaulio alternatyvą ant tos pačios sienos su ponios Bandelini žinia.

Ir tai daug smagesnė alternatyva nei parašyti koki nors verksmingą atsišaukimą, apie tai, kokie niekšai yra sienų tepliotojai ar kaip Algis (labai piktas ant visų) Greitai pasiūlyti kelis šimtus litų už Solomon galvą.

Daug kam atrodo, kad mes turime nuolatos taikytis prie pasaulio. O iš tiesų, tai pasaulis taikosi prie mūsų. Mes norėjome nuolatinės stimuliacijos ir lengvo gyvenimo nemąstant – gavome ko norėjome. Dabar galima lengvai pragyventi visą gyvenimą nepriėmus nei vieno savarankiško sprendimo.

Taip pat norėjome, kad visa informacija būtų pasiekiama akimirksniu, kad lėktuvo bilietai kainuotų 100 EUR, kad porno puslapiai neturėtų slaptažodžių, kad būtų galima uždirbti nedirbant, kad vienu mygtuko paspaudimu būtų galima nusipirkti namą kitam pasaulio krašte ir internetu užsisakyti sėdmenų didinimo operaciją, o taip pat kad jūsų šaunumas būtų matuojamas remiantis telefono aparato išvaizda.

Paklausa – pasiūla, pamenat?

Kaip sakė Dalai Lama – Remember that not getting what you want is sometimes a wonderful stroke of luck.

Share
Įrašas paskelbtas temoje Rašliava. Išsisaugokite pastovią nuorodą.